måndag 7 april 2008

Någonting varmt

Idag är det riktigt aprilväder här. En snöstorm tjuter runt husknutarna och här inne försöker vi hålla oss varma. Igår passade jag därför på att sy klart ett lapptäcke som jag har hållit på med i flera år med. Jag började att sy det därför att jag hade så många stuvar som jag inte visste vad jag skulle göra med. De senaste åren har jag bara gått och letat efter ett fint tyg att fodra baksidan av lapptäcket med och till slut hittade jag ett mysigt grönt syntetiskt fårullstyg på Spets & Ting i Skellefteå som passade perfekt! Det blev till och med över lite så att jag kunde sy en soffkudde av tyget också.

Så jag plockade fram min älskade symaskin för att sy ihop det hela. Jag har en helt underbar gammal grön Husqvarna Automatic. Jag vet inte hur gammal den är men modellen började tillverkas 1949. Den har i alla fall varit min trotjänare de senaste tio åren och aldrig svikit mig. Förrän igår vill säga. Helt plötsligt funkade den inte! Ingenting hände när jag tryckte på pedalen. Jätteledsen blev jag. Så maken ställde upp och plockade isär pedalen. Och hittade felet! Och kunde laga det! Han tyckte det var som att laga en gammal Amazon...


Så till slut fick jag klart lapptäcket och kudden trots allt och så här blev det.
En annan sak som jag nästan är klar med är mitt första broderi! Om man inte räknar med ett Bamse-broderi som jag gjorde när jag var ungefär 8 år... Det fattas i princip bara att klippa till broderiet ovalt och sy på en spets runtom. Broderiet är en kakduk med jugendmönster som jag köpt i Skellefteå museums butik och det är en kopia av ett föremål i museets samlingar. Originalbroderiet gjordes i början av 1900-talet av en kvinna som hette Ragnhild Insulander som var dotter till en fotograf i Skellefteå. Familjen bodde i en underbar nationalromantisk villa som kallades Solsidan och som ligger alldeles intill museet.

1 kommentar:

Gårdsromantik sa...

Fina saker och fin maskin.
Det var kvalité förr!

Hälsningar Maud

Related Posts with Thumbnails