lördag 26 april 2008

Drömjobbet

De flesta dagar tycker jag nog att jag har drömjobbet men ibland blir jag lite deppig på grund av hur situationen ser ut inom museibranschen. Jag har varit projektanställd på olika arbetsplatser i ungefär sex år nu och som det ser ut kan jag nog inte förvänta mig någon fast anställning de närmaste tio åren. När man tänker på det kan man ju inte låta bli att fundera över vad man skulle kunna göra istället.

När jag höll på att utbilda mig till byggnadsantikvarie träffade jag på en man här i stan som levde på att köpa gamla hus, renovera dem och sälja dem vidare. Varje gång som jag ser ett fint gammalt hus till salu får jag ju lust att göra precis som han. Det är bara det att jag tror inte att jag skulle kunna sälja huset när jag väl renoverat det. Jag skulle bli alldeles för fäst vid det.

Vad sägs tex om det här huset? Till salu för 275 000 kronor i Mjödvattnet utanför Skellefteå. Kliar det inte i era fingrar när ni ser det? Kolla in mer om huset på hemnet.se


Ett annat jobb som jag ibland drömt om är att få rita nya hus. Innan jag upptäckte att byggnadsantikvarie fanns var jag sugen på att läsa till arkitekt men det blev aldrig så eftersom jag inte vill ägna mig åt att rita flerbostadshus och kontorshus som de flesta arkitekter får göra när de väl är klara. Jag skulle vilja bli en gammaldags "husritare" som det kallades förr i tiden och rita vanliga villor. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att jobba åt något företag som Myresjöhus eller dylikt och få rita "klassiska villor". Det skulle vara hur kul som helst.

Medan jag funderar vidare på det så fortsätter jag att kolla in fina kataloghus. Mitt favoritföretag Karlsonhus har tyvärr tagit bort sina allra finaste husmodeller, varför förstår jag inte, men Fiskarhedenvillan har också en del fina hus, tex det nedan som heter Spoven. Är inte den beiga färgsättningen helt underbar? Den får verkligen huset att se gammalt ut. Den grå färgsättningen gör det mer modernt. Frågan är om det är positivt eller negativt att man blir lurad att tro att det inte är ett nybyggt hus? Jag kan inte riktigt bestämma mig vad jag tycker om det, det är väl mitt jobb som har påverkat mig. Spoven finns på fiskarhedenvillan.se

5 kommentarer:

Älfgärdet sa...

Ja nog tycket jag också att du har drömjobbet.... Jag har varit inne hos dig tidigare men jag vet inte om jag kommenterat. Har arbetat med möbelrenovering i 15 år & de senaste minst 5 åren så har jag glidit mer åt byggnadsvårdhållet. Mest renoverat fönster & endel inredningsmåleri. Nu har jag till hösten sökt till Kultur & byggnadsvård vid GU. Skulle gärna ha sökt programmet för just Byggnadsantikvarie men jag har 3 barn & att läsa 3 år i Göteborg är just nu en omöjlighet.... Är det den utbildningen du har gått? Har funderat en hel del om vad det kan leda till för jobb förutom museum (de kan ju inte vara så många...). & vad jag kan spinna vidare på eter Kultur & byggnadsvård. Skulle vara så intressant om du ville berätta lite för mig om utbildningen & dina arbetsuppgifter!

//Madeleine

Gårdsromantik sa...

Visst är det svårt inom museibranschen - men säkert jättestimulerande.
Maken började sin karriär som byggnadsinventerare men jobbar nu med annat inom muséet. Umeå är väl extra svårt eftersom utbildningen finns där - men jag tror 100% på att man skall satsa på det man är intresserad av - det brukar lösa sig!

Du skulle inte kunna frilansa för tidningar typ "gård & Torp"?

Hälsningar Maud

Pernilla sa...

Jag utbildade mig på Gotland, gick deras 3åriga byggnadsvårdsprogram som är två år praktiskt då man lär sig alla hantverk och ett år teoretiskt. Det var något av det roligaste jag gjort men utbildningen sade egentligen inte mycket om vad man som antikvarie sedan får jobba med. Det jag idag gör på museet är främst tre saker: antikvarisk kontroll av byggnader som får bidrag från länsstyrelsen, rådgivning till privatpersoner samt rådgivning till kommunen vid bygglov, rivningslov och planärenden. För det mesta är det jätteroligt när de man möter är intresserade men man träffar också på många som är arga och upprörda för att vi inte låter dem göra som de vill och det kan kännas jobbigt. De jobb man kan tänkas få efter en BA utbildning förutom museum är väl egentligen antikvarie på länsstyrelsen eller kommunantikvarie eller att man startar eget företag som konsult eller hantverkare.

Pernilla sa...

Frilansar för Gård & Torp gör jag faktiskt redan! Jag skrev en artikel om fönsterrenovering åt dem för ett år sedan och under det här året kommer det en artikelserie om vårt sommarhus i tre delar. Det är inte beslutat ännu när de ska publiceras så jag väntar spänt. Jag har även skrivit ett par artiklar åt Byggnadskultur, Byggnadsvårdsföreningens tidskrift, men det ger ju tyvärr inget betalt. Men eftersom jag älskar att skriva så gör det mig inte så mycket. Dessutom får jag ibland skriva artiklar på arbetstid och då kan man ju verkligen inte klaga!

Speedheater System sa...

Hej. Har din artikel om fönsterrenovering kommit ut ännu?

Jag arbetar på Speedheater System AB och undrar om du känner till vår produkt?
Kontakta mig gärna så får jag ge dig ett förslag på hur du kan få en Speedheater alldeles gratis.

www.speedheater.se
kontoret: 031-336 85 57

Related Posts with Thumbnails