tisdag 22 januari 2008

Äpplet

Det finns en möbelserie som började tillverkas omkring 1910 som kallas för Äpplet som jag är så förtjust i. Jag har länge önskat mig en matsalsgrupp i den här serien och när vi flyttade senast så köpte vi en sådan. Just nu står den i vårt vardagsrum och samsas med soffgruppen men jag hoppas att vi en dag ska ha en särskild matsal där den får trona. Fram tills dess skulle jag även vilja komplettera gruppen med en buffé men det är så dyrt!

I matsalen skulle jag vilja tapetsera med en grön tapet från Duros kollektion Gammalsvenska. Om jag inte minns fel är den ett nytryck från Grand hotell i Sundsvall. Den är i alla fall från1800-talets andra hälft och jag tycker den passar så bra ihop med äpplet, även om de egentligen är från olika stilepoker.

Hittade några bilder av äpplet på nätet för länge sedan, minns inte riktigt var. Den första är i alla fall från något museum där man har gjort en utställning med rum från olika tider, bla en jugendmatsal där äpplet står. Nästa bild är från Duro och är tapeten jag nämnde ovan (http://www.durosweden.se/). Den tredje bilden är från någons hem där de har inrett med precis den tapeten och den matsalsgruppen, jättefint! Sist men inte minst kommer en bild av en buffé från Interstil som har återupptagit tillverkningen av möbelserien (http://www.interstil.se/). Det är från dem vår matsalsgrupp kommer också.

Jag håller också på - eller ska snart börja - brodera en jugendduk som skulle se så fin ut på den buffén. Men det tar nog mig något år innan jag är klar med duken, jag är broderinybörjare och håller just nu på att färdigställa mitt allra första alster, en kakduk i jugend. Duken kommer från Iltex (http://www.iltex.se/).

Ikväll känner jag mig inspirerad - trots huvudvärk och begynnande förkylning - så jag tror jag ska gå och utnyttja den inspirationen innan den sinar.

/Pernilla

1 kommentar:

Sophie sa...

Hej! Här sitter jag och är jätteglad för att jag hittat din blogg för den är så intressant. Håller på att gå igenom dina inlägg. Så hittade jag detta där du skriver om äpplet och jag tycker oxå mycket om den serien. Sen nämner du tapeten från Duro som heter Hudiksvalls teater och då tänkte jag att jag måste skicka en bild på vår förra matsal för där kombinerade jag just dessa...och så scrollar jag neråt och hittar just den bilden...Wow! Jag tänkte först bara att det var fint...innan jag insåg att det faktiskt var mitt rum!!! Och jag håller med. Det är verkligen fint! ;) Jag saknar ofta just det rummet nu när vi flyttat.

Related Posts with Thumbnails