fredag 25 januari 2008

Gård & Torp

Nu är nya numret av favotidningen Gård & Torp ute! Numret handlar en del om öppna spisar och kakelugnar och det får mig att drömma om en egen kakelugn... Vi har en liten kamin i köket där vi bor nu som vi eldar flitigt i. Det är jättemysigt, särskilt nu när det har blivit riktig vinter (-15 grader härom dagen). Men, en kakelugn är ju ändå alltid en kakelugn och jag får nog säga att den har något högre mysfaktor än en kamin.

Vi har planer på att sätta in en kakelugn i sommarhuset när vi får råd. Det har funnits flera kaminer där tidigare men de fanns inte kvar när vi köpte huset och eftersom det varken finns el eller värme där i dagsläget skulle en kakelugn göra underverk. Vi har dock inte plats för något större åbäke så vi har sett ut en liten kakelugn, en kopia av en 17oo-talsugn, som tillverkas av Stockholms kakelugnsmakeri.

Alternativet till en kakelugn skulle vara att sätta upp en sk fattigmanskakelugn av plåt. Samma firma gör även en ugn som kallas för sandugnen som är en plåtkakelugn som man kan sätta upp själv och som fylls med sand. Den är något billigare än en "riktig" kakelugn, så går det dåligt för oss att spara så blir det väl en sådan i slutänden. Men de är också riktigt fina och skulle passa in bra i huset.

God helg!
/Pernilla


Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails