söndag 20 januari 2008

Drömhuset

I början av januari gjorde jag och min man en liten tur till Gävleborgs län. Där besökte vi bland annat Villastaden i Gävle. Villastaden är ett kvartersområde från början av 1900-talet med en massa nationalromantiska villor. Nu är jag en inbiten lantis så jag har inga drömmar om att hamna i ett villakvarter inne i en stad. Men de här husen, de är helt fantastiska! Så jag skulle inte ha något emot att ta ett av dem och släppa ner det ute på landsbygden så att jag kan flytta in...

Det jag tycker är så underbart med de här husen är att de är så oförutsägbara. Det är alltid en överraskning att gå in i ett sådant hus, man vet aldrig hur planlösningen ser ut eller vilka skrymslen och vrår som finns. Till skillnad från traditonella par- och enkelstugor där man bara behöver kasta en blick på fasaderna för att veta precis vilka rum som är var i huset.

Nationalromantikens hus har också så härliga proportioner på rummen. De är ofta väldigt fyrkantiga och höga i tak och med fönster från två olika väderstreck vilket gör dem så ombonade. Och så är det alla detaljerna - snickerier, trappräcken, dörrar osv. Allt är så välgjort och genomtänkt! Ett sånt här hus är verkligen mitt drömhus!
/Pernilla

2 kommentarer:

Asta sa...

Hej
snurrar runt och letar inspiration. Hamnade här och hittade jättebra inspiration i det här inlägget. Letar räcken mm till balkong och veranda till vårt hus som är från början av 1900. Tyvärr inte något snickarglädjehus, men man vill göra lite kul ändå. Och här hittade jag en del till verandan och balkongen som jag tror att jag kan använda. På det gula huset i ditt inlägg. Tack för inspirationen!

Pernilla sa...

Hej Asta!

Vad roligt att du hittade något du gillade! Själv är jag barnsligt förtjust i hus från den här tiden. Jag tycker särskilt att verandor och balkonger från den här tiden är så fina! Lycka till med ert hus!

Hälsningar Pernilla

Related Posts with Thumbnails