fredag 26 mars 2010

Entré vous 2

För att göra en ritning till den veranda vi vill återskapa har jag också använt mig av museets ritningssamling. Omkring mitten av 1990-talet hade vi ett projekt kallat "Varenda veranda" där uppmätningsritningar på verandor runtom i kommunen gjordes. Även ett urval av dessa finns utlagda på Hålla hus http://www.hallahus.se/ under Detaljer. Där finns även ritningar på öppna spisar och staket. Originalen till dessa finns dock på Västerbottens museum i Umeå om det är någon som är intresserad av att ta sig en närmare titt på dem.
Det är synd bara att man inte kan se färgsättningen av verandan på det gamla fotot i förra inlägget. Man kan ana att allt inte är helt vitt, vilket verandor sällan var. En kvalificerad gissning är att detaljerna är målade med ljusockra. Det ska bli så spännande att försöka återskapa allt detta!

2 kommentarer:

Bergagårdens Lina sa...

Mycket intressant, särskilt ang färgsättningen, jag har också tänkt börja skissa på en ny veranda till vårt hus eftersom den nuvarande (byggd under 2000-talet) målats med plastfärg och därför börjat ruttna! Redan! Har du nåt tips på hur man får till det bra när man har en balkong ovanför? Jag vill ju att den ska bli mer tidstypisk och mer passande till huset, men jag vill ju helst inte ta bort balkongen...

Pernilla sa...

Har du kikat något i Hans Mårtenssons bok "Farstukvistar och verandor" (eller hur den nu heter)? Där finns flera foton och skisser på verandor med balkong ovanför. Det var ju inte så vanligt på 1800-talet och då hade balkongen oftast tak men på 1910-talet blev det ju vanligt med öppen balkong ovanpå farstubron så man kan ju inspireras av den tiden. Tyvärr har vi inga sådana ritningar på museet, varken Skellefteå eller Umeå.

Related Posts with Thumbnails