fredag 10 oktober 2008

Jag blir så arg!

Var det någon som såg Äntligen hemma tidigare i veckan? Jag brukar inte se det programmet men när jag såg på reklamen att de har köpt ett hus som de ska renovera under hösten så blev jag så nyfiken så jag kikade på det första avsnittet. Tala om upprörda känslor som det resulterade i! Under programmet så visade de närbilder på den gamla fasadpanelen, original från början av 1900-talet, och att det har bildats blåsor i färgen. Sen säger de att blåsorna beror på att panelen är målad med linoljefärg och att när färgen blir gammal så bildar den en gas som gör att det blir blåsor. Vidare menar de också att linolja aldrig går att få bort ur panelen och att man därför måste byta panel (!) för att kunna måla om den.


Jag har aldrig hört något så dumt! Det finns absolut ingen anledning att byta panel för att den befintliga är linoljefärgsmålad! Och att linoljefärg skulle bilda en gas - när den blir gammal dessutom - det är en helt ny myt för mig. Under min utbildning studerade vi linoljefärg på kemisk nivå och enligt vad vi lärde oss så bildar linoljefärg blåsor när man målar med den i direkt solsken, dvs när den är helt ny och beroende på felaktigt utfört arbete. Jag gick in på Äntligen hemmas forum för att lämna en kommentar om detta, man blir ju lite orolig att det nu ska sprida sig som en våg över Sverige att alla vill byta ut sina paneler för att de är målade med linoljefärg, men det var redan flera både byggnadsvårdare och byggnadsantikvarier som lämnat kommentarer om just detta så jag valde att skriva om det på bloggen istället.

En annan sak som jag reagerade över i programmet var att de förutom att byta fasadpanel även planerar att byta ut fönstren. De sa ingenting om varför men de var ju också original så det var säkert bra kvalitet på dem men kanske de är i behov av renovering men framförallt så nämndes ingenting om bygglov. Huset ligger på Lidingö som definitivt är detaljplanerat område och inom ett sådant område måste man ha bygglov både för att byta panel och byta fönster. Ibland tycker jag verkligen att program som Äntligen hemma och Sommartorpet är oansvariga som inte informerar ordentligt om vad som gäller. Men i somras så åkte ju faktiskt Ernst dit för ett svartbygge i ett av avsnittet på hans nya byggprogram i TV4...Så kan det gå!


Bilder på Äntligen hemmas hus på Lidingö från www.tv4.se

3 kommentarer:

Annelie sa...

Hej, jag brukar titta in på Hålla hus och då titta på ert hus. Jag bor i andra ändan av sverige men har rötter runt Lycksele. Jättetrevlig blogg du har.
Nej jag bukar inte titta på dessa make overprogram, brukar bli så irriterad då ;)Sommartorpet i år missade jag helt men i efterhand på webben såg jag att det var "björnhyttan" som jag pratat med innan om bl a fönsterrenovering, jag undrar hur hans hus ser ut nu.

Bergagårdens Lina sa...

Håller med dig helt! Missade programmet men min sambo såg det och sa att de sagt en massa konstiga saker om linoljefärgen... Att det ska vara så svårt att göra bra TV! Om de ska ta sig an ett gammalt hus tycker man ju att de borde kolla upp saker innan de börjar, annars kan de väl lika gärna bygga ett nytt hus!

/Lina

Älfgärdet sa...

Jag har helt slutat att se dessa program, som jag en gång i tiden tyckte var riktigt inspirerande. Jag blir bara så upprörd åt det de gör, så det är slöseri med energin :). Har försökt att omvända folk i min närhet som kör på i liknande stil, men har insett att de helt enkelt inte lyssnar på det örat. Underhållsfritt är ju ett ord som används flitigt om tex dagens fönster & de har då köpt den idén....Snacka om att tala för döva öron.

Related Posts with Thumbnails