söndag 27 juli 2008

Dalarna

Det har blivit lite långt mellan inläggen på bloggen på senaste tiden men det kan man väl unna sig så här under sommaren och semestern. Den här veckan har jag varit i Dalarna och hälsat på en gammal klasskamrat hos hennes föräldrar och vi har åkt runt en del och tittat på lite olika inspirerande miljöer som jag tänkte berätta lite om.

Lilla Hyttnäs, SundbornMera känd som Carl Larsson-gården men gården har faktiskt det officiella namnet Lilla Hyttnäs. Ursprungligen var detta bara en liten timmerstuga där Karins två fastrar bodde. När den ena av dem dog fick inte den andra fastern bo kvar själv så då köpte Karins pappa gården och gav den till Carl och Karin i bröllopsgåva. Till en början hade de den bara som sommarställe men så småningom flyttade de dit permanent.

En visning kostar 100 kr och vi hade turen att få en av Carls ättlingar som guide, en ung kille som var barnbarnsbarn till Carl och Karins dotter Brita. Gården används fortfarande av Carl och Karins ättlingar (som idag är ca 200 stycken) och därför får man bara se vissa av rummen i huset. Klockan 18 ska alla turister vara borta för då kommer ättlingarna och så får de nyttja huset till klockan 8 på morgonen då de ska vara borta med sitt pick och pack så att visningarna åter kan börja.Carl Larssons målning "Brita och jag"

Stora Hyttnäs, SundbornNär man ändå befinner sig i Sundborn bör man absolut passa på att se granngården till Carl Larsson-gården, Stora Hyttnäs. Här bodde tre syskon som umgicks en hel del med Carl och Karin och det finns både målningar av Carl och textilier av Karin i huset. Gården är särskilt berömd för sitt linneskåp som är något utöver det extra och det har också en mycket vacker trädgård att promenera omkring i. Tyvärr så kom vi dit så sent att vi missade den sista visningen men jag har sett gården tidigare när jag var i 10-årsåldern och jag rekommenderar det verkligen.

Zorn-gården, MoraAnders och Emma Zorns hem ligger mitt i Mora intill kyrkan. Liksom Carl Larsson-gården var detta ursprunligen ett litet timmerhus som de köpte och byggde på. Anders ritade själv hur huset skulle se ut och tydligen tyckte tidens arkitekter att han var smått galen när han beslutade att allt skulle byggas av furutimmer. Men huset står ju kvar än idag och verkar vara i utmärkt skick så han var nog inte så galen. Zorngården är betydligt murrigare än den ljusa Carl Larsson-gården fast de är samtida och miljön känns också som lite högre stånd. En guidad tur i Zorngården kostar 90 kr och då får man se nästan hela huset. Anders och Emma hade inga barn så gården ägs idag av staten och allting ser ut som det gjorde den dag då Emma dog 1942. Tom hennes medicin finns kvar på nattduksbordet och allt är bevarat i skafferiet sedan dess!

Hildasholm, LeksandHildasholm byggdes av drottning Victorias livläkare Axel Munthe i bröllopsgåva åt hans engelska hustru Hilda. Huset ritades av arkitekten Torben Grut som även ritat Stockholms stadion och ska se ut som ett renässanspalats men stod färdigt 1912. De flesta av interiörerna är målade av Axel och Hildas två sönder Peter och Malcolm (eller Viking och Grane som de kallades när de var i Sverige!). Anläggningen är nog särskilt intressant att se för de trädgårdsintresserade för huset ligger i en mycket vacker och sevärd engelsk trädgård som anlades till Hilda men huset i sig är också mycket intressant och fint. Liksom Carl Larsson-gården ägs det idag av ättlingar som nyttjar vindsvåningen medan de andra två våningarna är öppna för turister. En guidad tur kostar 60 kronor. Till trädgården finns det en karta (det behövs!) så att man själv kan gå runt och titta. Hildasholm ligger vid sportanläggningen i utkanten av Leksand med vacker utsikt över Siljan.

1 kommentar:

Älfgärdet sa...

Var själv på denna turné för några år sedan. Trädgården till Hildasholm är undebar med alla sina rum! Sen blev jag mycket imponerad av Zorn-gårdens storslagenhet. Lilla Hyttnäs har mycket fina detaljer, finurliga lösningar & genuina färger men känns så smått när man varit hos Zorn :). Alla har dock en given plats i mitt hjärta för alltid.

Related Posts with Thumbnails