torsdag 8 oktober 2009

Nu kan vintern komma

Här om helgen var vi till sommarhuset och satte in de vinterbågar som jag har hållit på och renoverat, jag vet inte hur länge. I vårt hus är det en speciell typ av vinterbågar som är vanliga just här i Skellefteå-trakten och som brukar kallas just för Skellefteå-bågar. Det är en variant där vinterbågarna i bottenvåningen sätts på utsidan istället för på insidan. Rent praktiskt så isolerar de inte lika bra eftersom mellanrummet mellan bågarna blir mycket mindre än när bågarna sitter på insidan, men vi vill ju helst inte ändra på någonting i huset och eftersom det ändå står kallt på vintern så spelar det ju inte någon större roll för oss.


Så här såg västra fasaden ut innan vi satte dit vinterbågarna. Det här är två av de fyra fönster som inte var sönderslagna när vi köpte huset och de är fortfarande orenoverade. Ärligt talat så har jag inte vågat göra någonting med dem av rädsla för att ha sönder glaset. Och med de renoverade vinterbågarna utanpå så är ju bågarna skyddade. Om ni tittar närmare ser ni att det finns lite plats kvar för en båge till i fönsternischen.

Här är samma fasad men från andra hållet efter att vi satt upp vinterbågarna. Man kan se att de sticker ut litegrann utanpå fodren. Egentligen ska de fästas med små trävred men eftersom det bara fanns några enstaka kvar på huset och vi inte har hunnit tillverka några nya så har vi tills vidare fäst bågarna med böjd spik. Nu sitter de i alla fall på plats!

2 kommentarer:

dalen 191 sa...

Det är en speciell känsla med gamla hus... man ska inte modernisera bort all charm. När jag flyttade hemifrån när jag var arton år så hyrde jag ett hus med innerfönster och alla tyckte att jag var helt galen som tyckte att det var såå mysigt!!! VAdd och mossa, eterneller mm fick ligga mellan fönstren och jag brukade arrangera små miniatyrvärldar mellan rutorna = jättemysigt.

Viola sa...

Det var intressant att få se en annan varitant av extrafönster!

Related Posts with Thumbnails