tisdag 1 september 2009

Trädgårdsexperiment

Jag berättade ju tidigare i sommar att jag håller på att anlägga en rosenträdgård i mindre skala och att jag letar äldre rosensorter till den. En gammal ros som jag tycker är så vacker är daggrosen Rosa glauca. Den har ett underbart grågrönt bladverk och enkla rosa blommor som är vita i mitten. Vid ett besök i en plantskola i sommar hittade jag till min glädje en daggros, av den gamla sorten trodde jag först men sedan upptäckte jag att det var en E-planta vid namn Nova. Den upptäcktes 1956 i Öjebyn, Piteå. Först tänkte jag att det spelar nog ingen roll, den ser säkert ungefär likadan ut, och visserligen har den samma fina bladverk men när jag googlade den så visar det sig att den har fyllda blommor vilket jag tyckte var lite tråkigt. Jag gillar den gamla sortens enkelhet.

Daggros Rosa Glauca

Så här om dagen var vi ute och promenerade med barnvagnen när jag fick syn på en gammal daggrosbuske. De är väldigt vanliga här uppe i gamla trädgårdar så de är egentligen inte svåra att hitta men just den här busken växte i en öde trädgård så därför vågade jag mig in och tog några nypon från den. Idag har jag planterat fröerna från nyponen så får vi se om de tar sig eller inte. Jag har försökt att göra samma sak med kanelros tidigare och de fröerna har jag fortfarande inte fått se gro. De planterade jag dock i trädgården så det blev lite svårt att hålla koll på var de skulle komma upp. Nu valde jag att plantera i krukor istället.

E-plantan Nova

Ett annat experiment som pågår just nu är syrensticklingar. Vi tänkte plantera en rad av vita syrener mot den äng som ligger norr om vår gård. Det är helt öppet mot ängen och kan blåsa ganska bra från den så vi vill ha lite lä, lite insynsskydd och lite mer lummighet i trädgården. Eftersom det är en sträcka på 20m ungefär som vi behöver syrener till så tyckte vi dock att det skulle bli lite dyrt att köpa så många buskar som vi behöver så vi grävde helt enkelt upp sticklingar hos svärfars från deras gamla vita syrener och planterade även dem i krukor. Innan vintern kommer ska vi plantera ut dem i trädgården så får vi se hur de klarar kylan. Förhoppningsvis blir det så småningom ett rejält buskage av dem.

1 kommentar:

dalen 191 sa...

Hej igen!

Vad kul med rosor... jag ska också plantera några gamla sorter. Vi har inte gjort nästan någonting åt gården :-( så det ska bli nästa sommars projekt. GAmla sorter, härliga dofter...

Related Posts with Thumbnails