fredag 13 mars 2009

Sommarplaner

Just nu går jag här hemma och funderar på vad vi ska prioritera att göra på sommarhuset i sommar. Det skulle ju vara roligt att få klart allting inomhus men jag har kommit fram till att vi nog måste satsa på ett staket i stället. Det har funnits ett staket runt gården ursprungligen, vilket man kan se på gamla foton, och vi har hela tiden planerat att vi ska återskapa det, men andra saker har känns mer motiverande att göra hittills. Men när jag tänker på saken så inser jag att vi nästa sommar kommer att ha en liten tös som springer omkring och eftersom huset står alldels intill vägen kan det vara bra att ha något att stänga in henne med. Det ursprunliga staketet var väldigt enkelt och såg ut så här.


Till en början tänkte vi göra ett nytt exakt likadant staket men sen var den här ritningen med i förra numret av Gård och torp föreställande ett snarlikt staket men med spjälorna med hörnen mot själva staketet, precis som det är på vår bro och i trappräcket inne i huset.


När vi studerade ritningen närmare började vi dock fundera hur man fäster spjälorna på det viset utan att ha sönder dem? Den beskrivande texten säger ingenting om det förutom att det var vanligt förr i tiden att fästa spjälorna med spik medan man idag skruvar fast dem. Att döma av de gamla bilder vi har fanns det inte heller någon grind ursprungligen men utan en sådan så är det ju liten vits att ha ett staket som ska stänga inne ett litet barn. Vi funderar därför på den här dubbelgrinden som var med i ett gammalt nummer av Hus & Hem.


Vi får väl se hur långt vi kommer. Vi brukar alltid lyckas hitta på andra saker som vi helt plötsligt kastar oss över. Det var så vårt utedass blev till och som vår farstubro lagades. Vi hade inga planer alls på att göra det just då, men så blev det gjort som en liten bonus. Vi får väl se vad det blir för bonus i år! För andra där ute som planer bygga staket eller grind rekommenderar jag Hans Mårtenssons bok "Grindar, staket och plank" som inspiration!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails