måndag 3 maj 2010

Baka baka liten kaka

I veckan hyrde vi byns gemensamma bagarstuga och hade bakdag tillsammans med min familj - mamma, syskon, syskonbarn, farmor, mormor och morfar. Det blev full rulle men samtidigt så är det så roligt att baka i bagarstuga! På mina svärföräldrars gård finns det en gammal bagarstuga. Antagligen är det gårdens äldsta byggnad, kanske från 1700-talet, att döma av byggnadstypen som är ett s k pörte. Stugan består av ett enda timrat rum där bakugnen upptar nästan hela golvytan och så är det utbyggt en liten farstu av bakved (kluven ved med rundsidan utåt). Denna bagarstuga användes av svärmor tills för bara några år sedan då det började brinna i ena timmerväggen. Sedan dess har den stått oanvänd. Min man och jag fick nu ett jättesug att åtgärda den stugan så att vi kan börja baka där igen. Tänk att få ha sin egen bagarstuga och kunna baka där när man vill, inte bara bröd utan annat också, pizza eller kakor eller vad som helst. Allt blir så mycket godare gräddat i stenugn.

Den lilla bagarstugan på svärföräldrarnas gård.

4 kommentarer:

Anneli sa...

Hej Pernilla!
Vad roligt att läsa din blogg! Jag hittade hit av en slump idag och har nu börjat läsa den från början. Jag och min sambo har nämligen köpt ett gammalt 20-tals hur som vi håller på att renovera och försöker få en lite mer gammaldags stil. Jag skulle vilja ha precis det köket som du har ritat upp i din kartongmodell! Jag har förresten läst om eran renovering i gård och torp, och kört förbi ert sommarhus när jag varit på besök i Norrland. (Men då har du tyvärr inte varit där.) Det är så fint!

Och den där bagarstugan? Är det samma som vi använde i gymnasiet när vi skulle sälja bröd på Byske marknad? :-)

undrar din gamla klasskamrat Anneli

Pernilla sa...

Hej Anneli!

Vad roligt att höra av dig! Och spännande med huset ni köpt! Var ligger det nånstans? Du får hemskt gärna titta in när du är hemma på besök, antingen hemma hos oss i Ostvik eller i sommarhuset i Östanbäck.

Kram Pernilla

PS Nej, det är inte samma bagarstuga på bilden som vi var i på gymnasiet däremot så är det den min familj fortfarande bakar i.

Anneli sa...

Hej igen!

Vårt hus ligger i Mariestad. Det är ett litet trähus med brutet tak. Det påminner faktiskt lite om ert, fast vårt är vitt och L-format. Och precis som ert så är det mycket som behöver renoveras. Vi har hållit på i ett och ett halvt år nu och är långt ifrån klara. :-)

Till sommaren åker jag upp till Byske på semester, så vi kanske ses då!

andearvetmitt sa...

Hej Pernilla, o. tack för lånet av filmen. Ett hus att besöka i sina drömmar.Jag drömmer ofta om fantastiska miljöer o. i min drömbok ritar jag minnesbilder.
Jag har mitt drömhus i filmen "Offret" .A. Tarkovskis sista film,om du vill får du gärna
låna.

Kram Maggan

Related Posts with Thumbnails