söndag 31 januari 2010

I liten skala

Här kommer nu de utlovade bilderna av det andra projektet jag hållit på med under vintern. I somras blev det ju mer eller mindre bestämt att jag och min man kommer att ta över gården efter hans föräldrar så småningom. Bostadshuset är åtminstone delvis från 1700-talet och har genomgått tre större renoveringar omkring 1860 samt 1939 och 1986. Vi skulle vilja renovera tillbaka huset till det utseende det fick omkring 1860 då det även fick sin nuvarande storlek. I vänsterkolumnen kan ni se en bild av hur huset såg ut 1916. Vi har funderat fram och tillbaka på olika planlösningar eftersom husets plan har förändrats en hel del. Min man tycker dock att det är svårt att se framför sig hur det kommer att bli när det bara finns ritningar på papper. Därför har jag nu gett mig på att göra en kartongmodell av huset.

Entréfasaden där det blir en ny pardörr istället för dagens enkeldörr.

Hittills är det bara bottenvåningen som är på gång. Modellen blir i skala 1:20. Vi planerar att ta bort senare tillkomna väggar så att vi får tillbaka det ursprungliga stora köket samt sätta tillbaka en riven vägg så att vi får tillbaka de små kamrarna nere. Planlösningen är som en blandning av parstuga och dubbelkorsbyggnad. Jag har så smått börjat inreda köket. Det skulle vara jätteroligt att göra allt i färg och sätta upp tapeter och allt men det blir lite för besvärligt att få allt i rätt skala och rätt kulör då så nu blir allt svartvitt. Det är bara exteriören som får lite färg; gråvit fasadpanel, grå knutar, lister och foder samt engelskt röda fönster har vi funderat på. Det är ungefär den färgsättning som huset hade i mitten av 1900-talet men det är också en typisk färgsättning för 1800-talets slut.

Köksvy med skafferi, skåpinredning, spiskåpa mm.

För tillfället framskrider projektet ganska långsamt eftersom det är svårt att hitta tid då jag får sitta ostört utan att någon rycker mig i ärmen (det är inte helt lätt att rita skalenligt vid sådana tillfällen). Så småningom ska ni få se mer bilder av modellen, men idag nöjer jag mig med dessa från det halvfärdiga köket.

Köksvy med skåpinredning, spis och eventuell kamin.

6 kommentarer:

Bergagårdens Lina sa...

jättefint hus! och stort! Så roligt med ett nytt projekt :)

Ekenäs Sophie sa...

Vilken fin modell. Det är verkligen en bra idé! Jag har inte gjort någon på detta huset men kanske skulle jag göra det nu innan vi faktiskt tar tag i de stora förändringarna med kök och hall och sal. Vi tror ju att vi har en bra överblick över hur det kommer att bli men såklart blir det enklare med en modell. Och jag älskar ju att pyssla och klippa och hålla på... :-) //Sophie

Lotten sa...

Underbart! När man tittar på bilderna kan man nästan känna hur det kommer kännas att gå runt i huset!

Viola sa...

Finfin idé! Bästa sättet att förstå rum förutom att gå omkring i verkliga hus...

Pernilla sa...

Ett stort hus är det verkligen - ursprungligen sju rum och kök, men så var det också gästgiveri. Roligast med modellen tycker jag är just när man fotar i den för då känner man verkligen hur man kommer att uppleva rummen. Önskar bara att det gick lite snabbare framåt!

färgtrappan/m-l sa...

Åh, vad roligt med en liten modell. När vi började renoveringen av vårt hus, ritade vi också lite så här och gjorde små modeller...men, kom på att jag inte har några bilder..hur tänkte vi där? I allafall var det en jätterolig resa med allt det där skissandet o byggandet. Lycka till!

Related Posts with Thumbnails