fredag 3 juli 2009

I rosens namn

Just nu funderar jag på att anlägga en liten rosenträdgård vid vårt sommarhus. Jag har varit förtjust i rosor ända sedan jag var i tioårsåldern och lånade en bok på biblioteket som heter Pomonas rosenbok så drömmen om en rosenträdgård har funnits länge i mitt bakhuvud. Tanken är att den ska ligga mitt i äppelträdgården, där blir det en liten sittplats omgiven av gammaldagsa rosenbuskar.


Hittills har jag samlat på mig Finlands vita ros Rosa pimpinellifolia 'plena', Tornedalsros (eller fylld kanelros som den också kallas) Rosa majalis och nyponros Rosa dumalis. För tillfället letar jag efter vanlig kanelros Rosa cinnomomea. Här om året fick jag tag på nypon från en sådan ros från en gammal trädgård som jag försökte plantera men de tog sig aldrig.


Tyvärr verkar det inte som att jag har ärvt min mors gröna fingrar, varje år dör det en hel del växter för mig, men jag ger inte upp! Det man inte har ärvt kanske man kan träna fram i alla fall.

2 kommentarer:

Henny sa...

Rosor är nog de finaste blommorna, om man tvingas välja...

Tack för kommentaren i vår blogg! Kul att nya läsare hittar till vår blogg trots att den inte uppdateras så ofta (men nu i sommar kommer det att bli bättring!)

Lägger till din blogg i vår länklista - hoppas det är ok!

Viola sa...

Ja, Finlands vita ros är vacker och lättskött även på våra breddgrader.
Jag tror jag har en nyponros också men jag är lite osäker på artbestämningen.

Lycka till med rosengården!

Related Posts with Thumbnails