söndag 31 januari 2010

I liten skala

Här kommer nu de utlovade bilderna av det andra projektet jag hållit på med under vintern. I somras blev det ju mer eller mindre bestämt att jag och min man kommer att ta över gården efter hans föräldrar så småningom. Bostadshuset är åtminstone delvis från 1700-talet och har genomgått tre större renoveringar omkring 1860 samt 1939 och 1986. Vi skulle vilja renovera tillbaka huset till det utseende det fick omkring 1860 då det även fick sin nuvarande storlek. I vänsterkolumnen kan ni se en bild av hur huset såg ut 1916. Vi har funderat fram och tillbaka på olika planlösningar eftersom husets plan har förändrats en hel del. Min man tycker dock att det är svårt att se framför sig hur det kommer att bli när det bara finns ritningar på papper. Därför har jag nu gett mig på att göra en kartongmodell av huset.

Entréfasaden där det blir en ny pardörr istället för dagens enkeldörr.

Hittills är det bara bottenvåningen som är på gång. Modellen blir i skala 1:20. Vi planerar att ta bort senare tillkomna väggar så att vi får tillbaka det ursprungliga stora köket samt sätta tillbaka en riven vägg så att vi får tillbaka de små kamrarna nere. Planlösningen är som en blandning av parstuga och dubbelkorsbyggnad. Jag har så smått börjat inreda köket. Det skulle vara jätteroligt att göra allt i färg och sätta upp tapeter och allt men det blir lite för besvärligt att få allt i rätt skala och rätt kulör då så nu blir allt svartvitt. Det är bara exteriören som får lite färg; gråvit fasadpanel, grå knutar, lister och foder samt engelskt röda fönster har vi funderat på. Det är ungefär den färgsättning som huset hade i mitten av 1900-talet men det är också en typisk färgsättning för 1800-talets slut.

Köksvy med skafferi, skåpinredning, spiskåpa mm.

För tillfället framskrider projektet ganska långsamt eftersom det är svårt att hitta tid då jag får sitta ostört utan att någon rycker mig i ärmen (det är inte helt lätt att rita skalenligt vid sådana tillfällen). Så småningom ska ni få se mer bilder av modellen, men idag nöjer jag mig med dessa från det halvfärdiga köket.

Köksvy med skåpinredning, spis och eventuell kamin.

tisdag 26 januari 2010

Gamle hus og hager

I november lanserades Norges första byggnadsvårdstidning Gamle hus og hager. Tidningen utkommer med 6 nr/år och en prenumeration till Sverige kostar 497 kr. Kolla in mer på deras hemsida! www.gamlehusoghager.no

torsdag 21 januari 2010

Uppdatering

En välbehövlig uppdatering i följetongen om restaureringen av vårt sommarhus har äntligen gjorts på Hålla hus http://www.hallahus.se/ För er som följer den här bloggen så känns säkert mycket igens men kanske där även finns en del nyheter. På hemsidan försöker jag skriva mer ingående om hur vi går till väga med restaureringen, vad vi använder för metoder och material, medan bloggen mer ytligt redogör för vad vi pysslar med.

Hur som helst så tyckte jag att de här bilderna från kammaren som vi restaurerade i somras såg så trevliga ut så jag ville lägga ut en liten blänkare. De fick mig verkligen att längta till sommaren, så här mitt i vintern...



onsdag 13 januari 2010

Projektens tid

Vintern är projektens tid för mig. När snön ligger djup och vi har 20-30 minusgrader och det inte går göra ett dyft på sommarhuset, då gäller det att hitta på något annat att göra. Det första projektet den här vintern blev att klä om min mans gamla sittvagn till vår dotter som håller på att växa ur liggvagnen. Vi försökte hitta tyger som skulle se ut som om de kunde vara originaltygerna och jag måste säga att jag känner mig riktigt nöjd med resultatet.

Lagom till att vagnen blev klar fick vi ju då tyvärr 30 minusgrader så det var inte riktigt läge att ha lillan ute i kylan. Men så snart det blev lite varmare så tog vi oss en promenad bort till sommarhuset för att se hur det står till där. Vi har fått riktigt mycket snö i år och så här idyllisk ser stugan nu ut.

Nu när vagnen är klar så har jag påbörjat ett annat projekt som jag har gått och tänkt på länge. Men mer om det får det bli nästa gång.
Related Posts with Thumbnails