måndag 29 juni 2009

Sommarloppis och barnkammare

I helgen var vi på två loppisar, en mindre i Furuögrund och så den stora som är varje söndag under sommaren på Folkets park i Skellefteå. Där fyndade jag två svagdricksflaskor samt en fin burk. Flaskorna ska vi ha till saft. Min man gör en underbar saft på svartvinbärsblad. Den blir inte så sötsliskig utan är utmärkt som måltidsdryck. Burken vet jag inte ännu vad vi ska ha till. Jag är inte sån att jag vill ha föremålen jag köper bara som prydnader, jag vill hitta en anvädning för dem. Vi får väl se vad det blir.


Nu är barnsängen som min man har hållit på att måla om också klar. Sängen har han själv legat i som barn liksom hans far och farfar. Vi har ställt in den i det som för tillfället fungerar som bokrum men som så småningom kanske blir barnkammare. Den luktar ganska mycket linolja än sängen så lillan får vänta ett tag med att ligga i den. Då ska vi ställa in den i vårt sovrum i stället. Halmstolen bredvid blev också klar i samma veva.


I sängen ligger ett lapptäcke som min moster sytt till vår dotter. Det underbara är att hon innan hon började sy var hem till min mor där de tillsammans letade reda på tyger från kläder och dylikt som jag hade när jag var barn. När jag nu tittar på lapptäcket så kan jag känna igen gamla klänningar, kjolar, blusar mm som jag hade när jag var liten. Jättekul!

söndag 28 juni 2009

Frukost i det gröna

Igår insåg vi att vi inte kommer att hinna måla Madicken-gungarn som min man gjorde till mig ifjol den här sommaren. Så vi bestämde oss för att bära fram den på gräsmattan så att man i alla fall kan använda den, även omålad. I morse så åt vi frukost där i skugga med utsikt över viken. Det är sommar det!

onsdag 17 juni 2009

Månadens objekt

Ja, nu har jag åter igen varit inne på Hemnet och surfat omkring. Detta är de skatter jag fann den här gången. Först ut är denna Norrbottensgård (förlängd parstuga) som jag skulle kalla det men som kallas för Västerbottensgård i beskrivningen. Gården ligger i Nedre Bäck, en bit söder om Skellefteå i Bureå socken. Jag måste nog säga att den stora behållningen var exteriören men den har definitivt en insida man kan jobba med. Gården blir din för 2,2 miljoner!


Sedan har vi detta objekt i Byske som idag ägs av ett barnbarn till de som ägde vårt sommarhus. Vi har varit dit och hälsat på och tittat på gamla foton. Huset är inrett med två lägenheter i bottenvåningen och en i övervåningen men är ursprungligen ett enfamiljshus. Detta hus blir ditt för den nätta summan 690.000!


Föredrar du ett stadshus så finns detta objekt för 2,7 miljoner...Här har jag och en av mina kollegor varit inblandade i färgsättningen. Den blev faktiskt bra efter lite diskussioner fram och tillbaka men jag tycker det är synd att de bytte ut originalfönstren. Huset är förresten q-märkt i detaljplan vilket jag inte tror framgår hos mäklaren men som kan göra ganska stor skillnad för köparen.


En av mina favoriter är detta hus vilket är det mest orörda. Det är en fd sommarbostad på Tuvan utanför Skellefteå som nu säljs för inredning till åretruntboende.


Min absoluta favorit är dock denna villa i Skarviken, till salu för 1,5 miljoner men i det priset ingår en hel anläggning med någon form av gästgiveriverksamhet.


Jag har någon underlig förkärlek för hus med brutna tak, det var nog därför jag genast föll för det här huset, men det kan också bero på att de hade tapetserat köket med min favorittapet, samma som vi har i köket i vårt sommarhus. Huset verkar över huvud taget vara väldigt trevligt inrett i sekelskifte och jugend.

tisdag 16 juni 2009

Lyftet

Idag gjorde vi en tur till sommarhuset. Det har inte blivit av att vi har varit dit på ett tag eftersom vi har varit så upptagna av byaboken men imorse vaknade vi och fick ett plötsligt ryck att fara iväg. Eller kanske det var jag som ryckte med mig maken... Jag blev så sugen på att testa hissa upp ladugården, något som den verkligen är i behov av och som jag har gått och tänkt på länge. Så vi packade in domkraften i bilen och åkte i väg. Jag har tyvärr ingen efterbild men så här såg det ut när vi började.


Marken här är ganska mjuk och ladugården har sjunkit en hel del på två ställen. Vi lyckades faktiskt palla upp den lite grann så det ser inte riktigt lika hemskt ut längre. På den här sidan blir också äppelträdgården. Hittills har vi planterat tre träd men så småningom ska det bli nio stycken är tanken. När det blir lite varmare ute ska vi väl fortsätta att måla ladugården också. Två sidor klarades ju av i fjol så nu väntar "bara" fyra sidor till...

onsdag 3 juni 2009

En lättnadens suck

I ungefär ett och halvt år nu så har vi varit en grupp i byn som har hållit på med en byabok. Tanken är att boken ska vara klar till jubileet av freden 1809 vilket firas här den sista helgen i augusti till minne av fredsavtalet som undertecknades på gästgiveriet i byn. I går lämnade vi in manuset till tryckeriet och nu sitter jag här med ett provtryck av hela boken i min hand. Det känns ganska fantastiskt att se resultatet av något som man har jobbat med så länge och det ser ju faktiskt ut som en "riktig" bok! Ännu mer spännande blir det när böckerna kommer från bokbinderiet senare i sommar. Men för stunden kan man i alla fall dra en lättnadens suck och veta att vi slipper sitta uppe halva nättarna och jobba för att hinna färdigt innan deadline.

måndag 1 juni 2009

Vi firar mamma!

Igår var det min allra första morsdag, en dag som dessutom i år råkade infalla på min namnsdag, så det blev dubbelt firande. Maken och dottern uppvaktade mig med pallkragar till det blivande trädgårdslandet vid sommarhuset samt biobiljetter. Jag blev även överöst med blommor från mina föräldrar, mina svärföräldrar, min farmor och min mans farmor.


Dagen till ära åkte vi även med min mans familj till Byske kyrkstad där hans farmor har en kammare. Det är en av Västerbottens yngsta kyrkstäder, bildad 1867 när Byske blev egen socken. Flera av husen är dock äldre än så och stod inne i Skellefteå kyrkstad "Bonnstan" tidigare. Nästan 30 grader varmt hade vi, det blev lite mycket på en gång och lillan var inte helt nöjd, men det blev ändå en trevlig dag med rabarberpaj och blåbärspaj till fika, mina favoriter äppelcrêpes till lunch och buffé på Solviks folkhögskola till middag.


Bilder på Byske kyrkstad lånade från Skellefteå kommuns hemsida, www.skelleftea.se, samt från turistinfo.
Related Posts with Thumbnails