lördag 28 februari 2009

Slit och släng

Jag lovade ju att jag skulle återkomma med vilka som jag ville skicka utmärkelsen som jag fick av Ekenäs gård vidare till. Nu har jag tittat runt hos er andra bloggare och sett att de flesta har ju redan fått den. Men när jag kollade runt så hittade jag även två nya bloggar att följa, nämligen Asperum och Hembyn (länkar finns under byggnadsvårdsbloggar till vänster!). Det finns ju så många bloggar där ute så lite då och då måste man ju kolla upp länklistorna hos er andra för att se om man hittar något nytt intressant.

Hur som helst vill jag bara nämna några som jag ändå skulle vilja ge denna utmärkelse till. Ni har alla redan fått den minst en gång men det är väl bara kul att få uppskattning, eller hur? Bloggarna är i alla fall Axebo, Livet på Bergagården, Älfgärdet, Gamla mejeriet, Smalltown style, Bygga bo och Mitt gamla hus. Ni gör verkligen bra jobb, både med era hus och era bloggar!


Över till ett annat ämne så går vi just nu omkring och funderar på hur vi ska lösa det här med svärföräldrar och släktgården. En tanke vi har är att kanske bygga ett nytt hus intill dem och så småningom byta hus. Det skulle vara kul att bygga nytt och göra ett litet experiment och bara försöka återanvända material. Tex att köpa en gammal timmerstomme, gamla takpannor, gamla golv, gamla vitvaror, gamla fönster osv. Folk byter ju ut allt så fort nu för tiden, vi lever verkligen i ett slit och släng-samhälle (fast det mesta verkar ju inte ens hinna slitas innan man slänger). Den hustyp vi har funderat på är en förlängd parstuga i ett plan liknande den på bilden. Jag undrar vad det skulle kosta att bygga på det viset jämfört med att bygga ett kataloghus?

måndag 23 februari 2009

Ny upptäckt och framtidsplaner

Jag har fått en ny utmärkelse! Det är ju alltid lika roligt att bli uppskattad men roligast var det den här gången för att jag tack vare utmärkelsen hittade till en ny och intressant blogg, nämligen Ekenäs gård! Länkarna funkar fortfarande inte i mina inlägg, jag förstår inte varför, men länk finns under rubriken Byggnadsvårdsbloggar i vänsterspalten om ni vill kika in på Ekenäs.


Jag tycker ju över huvud taget det är kul med byggandsvårdsbloggar, det som gjorde mig extra förtjust i den här bloggen var att den handlar om att renovera en renovering och försöka återställa huset till ursprungsskick. Detta ligger mig för tillfället varmt om hjärtat eftersom jag och min man inom en överskådlig framtid antagligen kommer att ställas inför samma problem. Japp, vi har påbörjat förhandlingarna om att ta över min mans föräldrahem. Ni kan ju ana hur mycket jag längtar!



Det dröjer nog fortfarande ett tag innan det blir aktuellt, vi vill ju inte köra ut svärföräldrarna, men vi har i alla fall börjat planera vad vi vill göra. Huset är ca 200-250 år gammalt och renoverades senast på 1980-talet till ett modernt boende. Så här ser det ut just nu, men när vi är klara ska det förhoppningsvis se ut som bilden ovan, som det såg ut 1916. Det kommer att bli en spännande utmaning!


Utmärkelsen ska ju också skickas vidare till sju andra bloggar men jag får återkomma med det en annan dag. Det börjar bli så svårt att veta vem man ska skicka till, ofta har de man vill skicka till redan hunnit få utmärkelsen och man vill ju inte skicka till samma varje gång. Jag ska ta mig en funderare på vem som får äran denna gång.

tisdag 10 februari 2009

Utrymme för förbättringar

Jag har upptäckt att när man går hemma så här hela dagarna så upptäcker man en hel del saker i sitt hem som man irriterar sig över eller som man vill ändra på. Det kan vara allt från små detaljer som att blommorna behöver planteras om till stora saker som att man vill göra en storrensning och slänga alla onödiga saker som man samlat på sig genom åren.

En av de saker som vi verkligen skulle behöva åtgärda är köksbordet. Jag tycker att vi har ett väldigt fint köksbord, det är ett gammalt spelbord som jag köpte på en antikaffär i Skellefteå när jag nyligen flyttat hemifrån. Även om det är ett fint bord så har det dock två problem: 1. det ryms bara fyra personer runt det 2. bordsskivan sitter inte fast och har lust att vippa över så fort någon sätter ner armbågarna på bordet. Vi skulle förstås kunna sätta fast skivan men det är meningen att den ska vara lös för att man ska kunna snurra på den samt vika ihop den och ibland är det praktiskt att kunna göra det.

Hur som helst, det jag länge har drömt om är ett slagbord. Ett gammalt antikt skulle ju vara fint men annars finns det ett snickeri i Hemse på Gotland som heter Levide snickeri och som tillverkar jättefina möbler, bla ett slagbord som jag så gärna skulle vilja ha.


Jag upptäckte det här snickeriet när jag bodde på Gotland. Det som gjorde mig så förtjust just i deras möbler är att de alla har en liten äggstavslist som ger dem det lilla extra.


Snyggast skulle det ju vara om man hade de matchande stolarna till.


Möblerna är faktiskt inte så farligt dyra, problemet är ju bara att man måste också frakta upp dem hit till Västerbotten och det kan nog kosta en slant. Det är bara att drömma vidare...

Bilder från www.levide.nu/snickeriet.htm

onsdag 4 februari 2009

Vinterstök

Nu under vintern står arbetet med sommarhuset som vanligt stilla men runt omkring det händer desto mer. Maken har varit där och röjt i flera dagar tillsammans med svärfar så att vi ska få bort allt ris som vuxit upp på den gamla åkermarken runt gården. Just nu ser det ut så här.


Målet är att det så småningom ska se ut så här igen som det gjorde på 1930-talet då man kunde se över till andra sidan byn.


Det lilla huset till höger i bild är samma på båda fotona. Det har verkligen blivit förstört av senare tiders renoveringar. Jättetråkigt.

tisdag 3 februari 2009

Till salu

Då var det dags för ett nytt inlägg igen. Jag går och tänker extra mycket på det här med hus just nu. Jag hade så gärna velat köpa hus innan vi fick barn men nu blev det inte så. Men sedan vi då fick barn så innebär det ju att man längtar extra mycket efter något eget men just nu har vi helt enkelt inte ekonomin till att köpa hus. Hur mycket vi än längtar. Bara därför så har ett jättefint hus i grannbyn blivit till salu.


Nån fler än jag som skulle kunna tänka sig att bo så här? En härlig glasveranda med vidundrande utsikt över byn finns det också.


Det enda tråkiga är ju egentligen att huset redan är renoverat. Jag vill ju gärna ha något att sätta tänderna i så att säga. Skönt att höra förresten att så många av er har gått igenom det här med att renovera samtidigt som man har små barn och att det faktist, på något vis, är genomförbart.

Oj, nu vart det visst matdags igen. Jag och lillan återkommer vid något annat tillfälle.
Related Posts with Thumbnails