lördag 25 oktober 2008

Lite nytt

Idag har vi storstädning hemma för imorgon fyller jag 30 år (!) och då blir det släktkalas. Vi har passat på att förnya lite hemma också. Bland annat så köpte vi en ny matta till sovrummet. Det är en Karin Larsson ripsmatta från Matts mattor i Borlänge www.mattsmattor.se. Jag vet inte om det är en ren kopia av någon matta gjord av Karin eller om den bara är inspirerad av hennes textilier men fin är den i alla fall.


Vi har haft lite otur med våra mattor på sista tiden. För ett par veckor sedan hade vi besök av två hundar varav den ena först bajsade på hallmattan och sedan kräktes på köksmattan. Hallmattan gick att få ren men köksmattan som var arvegods från min farmor fick vi lov att slänga. Och i veckan bajsade katten på ripsmattan i vardagsrummet. Hon har aldrig tidigare varken kissat eller bajsat inne så vi blev lite oroliga för henne men hon verkar må bra nu i alla fall. Mattan har maken försökt göra ren i går så vi får se om den är användbar till imorgon.

Sedan så har vi klätt om kökssoffan och köksstolarna. De var tidigare klädda i ett ljusgrönt tyg som passade jättebra i vårt förra kök men här skar sig färgen så otroligt mot tapeten. Jag har letat efter ett nytt tyg till dem i säkert ett år utan att hitta något jag gillat. Till slut såg jag en duk på Hemtex som jag köpte och klippte sönder.



Nu ska jag ta och beställa lite julklappar från Panduro till min systerdotter som precis har kommit in i pysselåldern. Kanske det blir något roligt till mig själv också...vi får se.

onsdag 15 oktober 2008

I kvadrat

Här kommer ännu ett lästips. Jag köpte senaste numret av Hem och Antik här om veckan eftersom det enligt löpsedeln skulle handla om herrgårdskök. Jag har bara köpt den här tidningen en gång tidigare tror jag så jag känner inte till den så bra men jag blev så sugen när jag såg framsidan.


Nu var det inte så mycket om kök som jag hade förväntat mig, bara en artikel, men de gav flera tips på olika tillverkare av traditionella kök. Dock tycker jag att de har missat en av de bästa tillverkarna så jag vill passa på att tipsa om dem också. Företaget heter 4 kvadrat och ligger i Täfteå utanför Umeå. Kolla in deras hemsida på www.4kvadrat.se. De gör så här fina kök:



En annan orsak till att köpa den här tidningen var att det var med tre riktigt trevliga "hemma hos"-reportage. Jag älskar hemma hos artiklar! (det är väl därför jag har fallit så pladask för bloggvärlden...) Den här gången var de till en nybyggd karolinergård, ett jugendhus och en hälsingegård. Särskilt det nybyggda huset tyckte jag var riktigt intressant att läsa om och kika på bilderna. Till och med jag som utbildad antikvarie skulle ha blivit lurad att tro att det här huset var från 1700-talet...

fredag 10 oktober 2008

Jag blir så arg!

Var det någon som såg Äntligen hemma tidigare i veckan? Jag brukar inte se det programmet men när jag såg på reklamen att de har köpt ett hus som de ska renovera under hösten så blev jag så nyfiken så jag kikade på det första avsnittet. Tala om upprörda känslor som det resulterade i! Under programmet så visade de närbilder på den gamla fasadpanelen, original från början av 1900-talet, och att det har bildats blåsor i färgen. Sen säger de att blåsorna beror på att panelen är målad med linoljefärg och att när färgen blir gammal så bildar den en gas som gör att det blir blåsor. Vidare menar de också att linolja aldrig går att få bort ur panelen och att man därför måste byta panel (!) för att kunna måla om den.


Jag har aldrig hört något så dumt! Det finns absolut ingen anledning att byta panel för att den befintliga är linoljefärgsmålad! Och att linoljefärg skulle bilda en gas - när den blir gammal dessutom - det är en helt ny myt för mig. Under min utbildning studerade vi linoljefärg på kemisk nivå och enligt vad vi lärde oss så bildar linoljefärg blåsor när man målar med den i direkt solsken, dvs när den är helt ny och beroende på felaktigt utfört arbete. Jag gick in på Äntligen hemmas forum för att lämna en kommentar om detta, man blir ju lite orolig att det nu ska sprida sig som en våg över Sverige att alla vill byta ut sina paneler för att de är målade med linoljefärg, men det var redan flera både byggnadsvårdare och byggnadsantikvarier som lämnat kommentarer om just detta så jag valde att skriva om det på bloggen istället.

En annan sak som jag reagerade över i programmet var att de förutom att byta fasadpanel även planerar att byta ut fönstren. De sa ingenting om varför men de var ju också original så det var säkert bra kvalitet på dem men kanske de är i behov av renovering men framförallt så nämndes ingenting om bygglov. Huset ligger på Lidingö som definitivt är detaljplanerat område och inom ett sådant område måste man ha bygglov både för att byta panel och byta fönster. Ibland tycker jag verkligen att program som Äntligen hemma och Sommartorpet är oansvariga som inte informerar ordentligt om vad som gäller. Men i somras så åkte ju faktiskt Ernst dit för ett svartbygge i ett av avsnittet på hans nya byggprogram i TV4...Så kan det gå!


Bilder på Äntligen hemmas hus på Lidingö från www.tv4.se

onsdag 8 oktober 2008

Nedräkning pågår...

Först av allt så vill jag tacka för era gulliga kommentarer om vår väntade bebis! Det är nu lite drygt tre månader kvar och som ni säkert förstår och har egen erfarenhet av så går vi nu omkring med vissa tankar snurrande i huvudet. För mig handlar det mycket om barnkammare. Det är som att man instinktivt vill ordna ett rede... Tyvärr så har vi inget extrarum som vi kan inreda som barnkammare men det hindrar ju inte att man funderar över vad man skulle ha gjort om man hade ett.

Den här tapeten som heter Christoph har jag tex hittat på Sandberg tapeter www.sandbergtapeter.se. Jag tycker den är så söt! Den har lite 40-talskänsla och skulle väl passa perfekt i en barnkammare? Det finns ju så många barnrumstapeter med olika barnboksfigurer men jag är inte så förtjust i sådana. Sandbergs tapeter kostar mellan 550-750 kr rullen ungefär.


Sedan har jag hittat den här barnsängen på Syster Lycklig www.systerlycklig.se. Den kallas för Junosängen och är en nyproduktion av en gammal dansk förlaga men nu i EU-godkänd tappning...Det är en sk växasäng så den går använda tills barnet är ganska stort. Jag älskar den eliptiska formen och spjälorna som känns så jugend. Men den kostar nästan 6000 kronor plus frakt från Danmark så det blir ingen sådan säng. Istället ska vi återanvända den spjälsäng som jag själv låg i när jag var nyfödd. Kanske tråkigt men väldigt ekonomiskt.

fredag 3 oktober 2008

Lästips för höstkvällar

Ville bara komma med ett litet tips så här i höstmörkret! Tidningen Gård och torp har kommit ut med ett specialnummer som heter "I stan" som jag varmt rekommenderar er att läsa.


För er med gårdar på landet låter det kanske inte så spännande med ett nummer om stadsboende men numret handlar till stor del om kök och badrum och var väldigt inspirerande om man går med sådana funderingar (som jag gör).


Numret kan köpas i vissa butiker eller beställas via tidningens hemsida www.gardochtorp.se
Related Posts with Thumbnails